GAŠENJE POŽARA

Gašenje požara na odlagalištu otpada Hvar uz pomoć bio-algeen tekućeg koncentrata

Tijek događaja:

Više od mjesec dana bezuspješno se pokušavalo ugasiti požar na odlagalištu otpada u gradu Hvaru.
Površina odlagališta otpada iznosi 20 000 m2, dubine do 30 m.

Hrvatska radio-televizija i RTL-televizija događaj su popratile slikama gustog dima, uz koji se širio nepodnošljivi smrad. Uprava grada Hvara je u izvanrednim okolnostima prihvatila pokušaj gašenja požara uz pomoć bio-algeen tekućeg koncentrata.

Odlagalište otpada gorjelo je više od 30 dana, na 30-tak mjesta, u dubinu do 30 m.
Posipavanje požara zemljom, te pokušaji vatrogasaca da vodom ugase požar, nije polučilo uspjeh. U međuvremenu, ovisno o smjeru puhanja vjetra, stanovnici Hvara bili su izloženi gustom dimu i nepodnošljivom smradu.

Rješenje problema:

Na preporuku poduzeća Ecoland d.o.o. iz Zagreba (generalni zastupnik za bio-algeen u Republici Hrvatskoj) Poglavarstvo grada Hvara, uz suglasnost Ministarstva za zaštitu okoliša i prostornog uređenja i Ministarstva zdravstva, dalo je dozvolu za pokušaj gašenja požara mješavinom bio-algeen tekućeg koncentrata. Bio-algeen tekući koncentrat, proizveden je specijalnom metodom iz morske alge koji se povezivanjem sa vodom pretvara u želatinoznu masu kojom se spriječava dotok kisika vatri. Tretiranje bio-algeen tekućim koncentratom započelo je 31.03.2006. Dva i pol dana trajalo je obrađivanje odlagališta. Slijedićih 8 dana dežurne ekipe nadzirale su odlagalište i po potrebi sanirale ostatke požarišta.

U ovom specijalnom stroju za hidrosjetvu koji se uglavnom koristi za ozelenjavanje i zaštitu od erozije, bio-algeen tekući koncentrat se pomiješa s vodom.
Bio-algeen tekući koncentrat miješa se s vodom u omjeru 2:100 kako bi se dobio čvrsti gel. U cisterni se, uz jaka mehanička miješanja, dobiva smeđa, na vatru otporna suspenzija, kojom se pod pritiskom šprica odlagalište otpada. Slijedećih dana još su se pojedini, ponovno buknuli požari, tretirali bio-algeen tekućim koncentratom, te potpuno ugasili.

Sažetak:

Vrijeme utrošeno na bezuspješne pokušaje gašenja: Više od 30 dana
Veličina odlagališta: 20 000 m2 do 30 m dubine
Broj i veličina požarišta: Preko 30, po 5 m2 požarne površine do 30m dubine.

Početak gašenja požara uz pomoć bio-algeen tekućeg koncentrata: 31.03.2006.

Vrijeme utrošeno na gašenje: Dva i pol dana + 8 dana nadgledanja kako bi se mali, novobuknuli požari ugasili

Preparat: Bio-algeen tekući koncentrat (mješavina 2 litre / 100 litara vode)